Ususret koncertu za “Sigurnu kuću”

Ususret humanitarnom koncertu,  članovi volonterskog centra mladih SKAC_ST razgovarali su sa stručnim timom Caritasova Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja kako bi javnosti predstavili što je Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

U nastavku saznajte što je to „sigurna kuća“ i zbog čega je važno biti dio večerašnjeg koncerta koncert.

1. Što je to sigurna kuća i kako je nastala?

Sklonište za žene i djecu- žrtve obiteljskog nasilja (tzv. „sigurna kuća“) je mjesto gdje žene i djeca koje su žrtve obiteljskog nasilja mogu dobiti različite usluge.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je prepoznao potrebe društva za stvaranjem sigurnog i povjerljivog mjesta za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog i partnerskog nasilja gdje će im biti dostupne različite usluge na jednom mjestu, a prvenstveno, u kriznoj situaciji životne ugroženosti, i spasiti život.

Dana 15.11.2011. god. Caritas Splitsko- makarske nadbiskupije osniva Sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, jedino na području splitsko-dalmatinske županije i dubrovačko- neretvanske županije. U Skloništu se pružaju usluge privremenog smještaja u kriznim situacijama za žrtve obiteljskog nasilja, psihosocijalne podrške te usluge općeg savjetovanja i pomaganja žrtvama nasilja u obitelji.

2. Na koji princip funkcionira i koliko žena može biti primljeno u nju?

Žene se smještaju u Sklonište zahtjevom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili policije. U naše Sklonište može biti smješteno 7 žena i djece.

3. Kolika je potreba takvim vidom skloništa u Splitu?

Budući da je Caritas jedini pružatelj ove usluge na području naše županije, a obzirom na broj stanovnika, 7 mjesta za žrtve obiteljskog nasilja je zaista jako malen broj. Mi možemo realizirati oko 1/3 svih zahtjeva  za smještaj u godini. Kada zbog popunjenosti kapaciteta ne možemo smjestiti žrtvu, upućujemo  je na neko od  17 skloništa u Hrvatskoj.

4. Kakvo je stanje u društvu po tom pitanju i šta možemo napraviti?

Statistike i dalje idu uzlaznom putanjom, te i dalje svjedočimo povećanom broj osoba koje trpe nasilje od strane članova obitelji, bračnih i izvanbračnih partnera. Primjećujemo da su medijske kampanje učinile dosta po pitanju svjesnosti o nasilju, no i dalje se čini kako veliki broj počinjenih nedjela ostaju neprijavljeni. Upravo iz tog razloga je važno da svi mi, ukoliko imamo saznanja o nasilju, prijavimo isto.

5. Koliko koncert na rivi pomaže sigurnoj kući?

Koncert je jako dobar način da se čuje za rad Skloništa i potrebe koje imamo. Također, pomaže osvještavanju sveukupne javnosti o pitanjima nasilja, načinima prijave, ili samom informiranju o  smještaju u Sklonište.

6. Kako možemo pomoći rad sigurne kuće?

Iako se funkcioniranje Skloništa financira iz više izvora, Skloništu se može pomoći raznim donacijama. Osim materijalne pomoći, nama je važna i ona nematerijalna- borba za svaku žrtvu nasilja, njeno dijete, njenu obitelj.  Zato nam  je i važno govoriti o ovom problemu, prijaviti nasilje, upućivati ljude na rad Caritasa, našeg Skloništa, kao i savjetovališta gdje svi naši građani mogu dobiti informacije i pomoć.

7. Imate li kakvu poruku za kraj?

U Skloništu zajedno s našim ženama i djecom, gradimo drukčiju sliku obitelji. Ne one u kojoj se ljubav iskazuje uvredama, udarcima, poniženjima, u kojoj se sigurnost omogućuje izolacijom, ograničavanjem slobode, oprezom, u kojoj se povjerenje gradi osudama i prijetnjama, i u kojoj se život odvija samo korak do smrti. Ono što smatramo najvrjednijim su svaki spašeni i sačuvani život, svaka naša žena i naše dijete, od kojih neki po prvi put, osjete sigurnost, samopoštovanje, ljubav, podršku, prihvaćanje bez osuđivanja, te svaki osmijeh i svaki mali korak koji naše majke i djeca naprave k budućnosti,  novom početku bez nasilja.

Pozivamo  Vas da se uključite u ovu akciju i pomognete svojom donacijom na račun:

SKAC_ST

IBAN: HR7724840081502019907, Raiffeisen Austria d.d.

Svrha uplate: donacija za Sklonište za žrtve nasilja

Sav prikupljeni prihod utrošit će se potrebe korisnika koji su smješteni u Skloništu, a koje vodi Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije.