Slobodna Dalmacija – Pretijesna Sigurna kuća: dvije trećine žrtava ostaju pred vratima

Skloniste vijesti 3

Izloženost obiteljskom nasilju ostavlja teške i trajne posljedice

Splitska Sigurna kuća koju već dvije godine vodi Caritas Nadbiskupije Split danas je jedino utočište za žrtve obiteljskog nasilja na području od Šibenika do Dubrovnika. U njemu je od supruga i očeva nasilnika sklonjeno devet osoba – petero odraslih i četvero djece. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se kaže kako su potrebe, nažalost, mnogo veće, odnosno da je nužno proširenje kapaciteta ovakvih ustanova.

Dolazak na preporuku Centra za socijalnu skrb

– Od otvorenja do danas pružena je pomoć za 18 žena i 16 djece, no to je manje od trećine ukupnih zahtjeva, točnije njih 52 koji su pristigli. Zbog nedostatnog kapaciteta 34 zahtjeva su odbijena, na način da su žrtve nasilja morale biti poslane u skloništa izvan svojeg prebivališta. U tim slučajevima znalo se dogoditi čak da žrtve odustanu od odlaska u sigurnu kuću jer bi selidbom u drugi grad izgubile posao, što je, naravno, strašno…

Sadašnji kapacitet zadovoljava, dakle, samo jednu trećinu potreba u našoj županiji i ovim putem apeliramo da nam se dodijeli adekvatan prostor – objašnjava Ivna Grubišić, voditeljica Caritasova skloništa za žene i djecu, te dodaje kako sve korisnice do njih dolaze na preporuku Centra za socijalnu skrb.

Usluge koje se korisnicama pružaju, osim naravno osiguranja krova nad glavom i prehrane, u prvom se redu sastoje od pomoći pri ostvarivanju različitih socijalnih prava. Cilj je, kaže naša sugovornica, žrtve osnažiti i što prije integrirati u normalni život, te ih se u tu svrhu nastoji motivirati da se uključuju u različite programe doškolovanja i prekvalifikacija, odnosno da aktivno traže zaposlenje.

– Želimo, naravno, da se što prije osamostale jer je financijska ovisnost jedan od glavnih razloga zbog kojeg ostaju s nasilnim partnerom. Imamo jako dobru suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a odnedavno surađujemo i s gospođom Viktorijom Čolić-Serdar, vlasnicom slastičarnice „Pasticceria’’, koja jednom tjedno provodi radionice i poduke za naše korisnice u izradi slastica.

Kroz ovu radno-okupacijsku terapiju žene učimo kako kreativno koristiti vrijeme u kuhinji zajedno s djecom. Iz ove suradnje uskoro će proizići i jedna humanitarna akcija kojom bi se trebalo financijski pripomoći radu Skloništa, i to tako što ćemo u prosincu ponuditi našim sugrađanima kupnju proizvoda iz ove slatke radionice – kaže Ivna Grubišić.

Psihološka pomoć

Dolaskom u Sklonište žrtve dobivaju i adekvatnu psihološku pomoć, za što je zadužena psihologinja Jelena Burazin. Poseban psihološki tretman prolaze i djeca kojima je bitno pomoći u svladavanju traume i prilagodbi na novu sredinu, te im razviti samopoštovanje i izgubljeno samopouzdanje…

– Istovremeno im se pomaže shvatiti i odvojenost od oca. U nekim slučajevima čak se organiziraju susreti s očevima, no uvijek uz prisutnost stručnog radnika. Kad su djeca u pitanju, posebno dobru suradnju imamo s gradskim vrtićima “Cvit mediterana” i “Grigor Vitez” koji uvijek nađu mjesto za naše mališe – govori voditeljica splitskog Skloništa.

Kako nasilje ostavlja teške i trajne posljedice, jako je važno korisnicama osigurati psihološku i stručnu pomoć i nakon izlaska iz Skloništa jer problemi ne nestaju kroz nekoliko mjeseci koliko je moguć boravak u Sigurnoj kući. Žene se susreću s egzistencijalnim teškoćama, traženjem prikladnog zaposlenja i stana, a poneke se, zbog nemogućnosti da organiziraju samostalan život, opet vraćaju partneru od kojeg su pobjegle.

Upravo zato je, u sklopu rada Bračnog i obiteljskog savjetovališta Nadbiskupije, organiziran i program potpore bivšim korisnicama.

Linda Perić
Preuzeto s,