Rad skloništa

Opći cilj pružanja ove socijalne usluge je poboljšanje kvalitete življenja osoba koje trpe obiteljsko nasilje i unaprjeđenje kvalitete obiteljskog života

Posebni ciljevi su osigurati sigurnost i zaštitu žena i djece- žrtava obiteljskog nasilja na tajnoj adresi, osnažiti žene-žrtve obiteljskog nasilja, razvijati osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja kod žena i djece žrtava obiteljskog nasilja te podizati svijesti javnosti o problematici nasilja u obitelji – senzibilizirati građane za probleme obiteljskog nasilja.

Primarna uloga Skloništa jest da brzo i sigurno zaštiti žrtve nasilja u obitelji i partnerskim odnosima. To je vrsta kratkoročne, ali nužne mjere zaštite koju žene moraju poduzeti kada žele pobjeći iz nasilnih odnosa sa svojim partnerima. Trenutno je to jedina realno efikasna metoda za fizičko udaljavanje žrtava od svojih zlostavljača. U Sigurnoj kući se nalazi sve potrebno za normalan tok svakodnevice. Sklonište je na tajnoj adresi i stoga pruža bolju opciju za smještaj od, primjerice, smještaja kod rodbine, time otežavajući napadaču da pronađe žrtvu i osveti se. Zlostavljana žena u većini slučajeva odgađa napuštanje napadača jer je ekonomski nesamostalna u njihovom odnosu. To može biti jer nije zaposlena ili je kućanica, ili zarađuje manje, pa je partner zbog toga omaložava i uvjerava da sama ne bi mogla opstati, ili zaista ne može raspolagati svojim novcem jer joj partner metodama ekonomskog nasilja diktira korištenje novca za vlastite potrebe u potpunosti. Iz tog razloga ona nema financijsku osnovu na koju se može osloniti kada bježi od nasilnika, ni mogućnost da uplatiti smještaj na nepoznatoj lokaciji. Stoga je od iznimne važnosti da Sklonište postoji kao besplatni prostor u koji će se skloniti. Tu se učiti kako se osamostaliti, kako naći trajno zaposlenje ili kako upravljati financijama kada bude u mogućnosti napustiti sklonište i započeti novi život. U Skloništu se potiče žrtve da razgovaraju o svojim problemima, povezuje ih se s medicinskom i psihološkom pomoći kako bi obnovile tijelo i duh od dugotrajnog zlostavljanja. Organiziraju se seminari i edukacijski tečajevi koji služe za poticanje kreativnosti, jačanje samopouzdanja i pronalazak psihičkog mira i opuštenosti za žene i njihovu djecu. Djeci se omogućava i obrazovanje, izražavanje na umjetničkom planu i socijalizacija s drugom djecom, te nudi stalna psihološka pomoć kao pomoć pri rješavanju trauma nastalih uslijed nasilja.