Tko smo?

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je pastoralna i karitativna ustanova Splitsko-makarske nadbiskupije koju je ustanovio Nadbiskup s ciljem da promiče razvoj i širenje organizirane kršćanske djelotvornosti među vjernicima mjesne crkve.

Djelovanje CARITASA usmjerava se prema Svetom pismu, propisima Katoličke Crkve, socijalnom nauku Katoličke Crkve i crkvenom poslanju, prema ustavu RH i važećim zakonskim propisima te stručnim standardima.

Zadaće Caritasa:

• Promicati, u suradnji sa župnim Caritasima djelotvornu kršćansku ljubav prema osobama i zajednicama u potrebi, nastojeći je pretvoriti u konkretne pothvate,
  • Njegovati i koordinirati karitativne inicijative među župama i dekanatima,
  • Organizirati razne tečajeve za odgoj i osposobljavanje karitativnih djelatnika i volontera,
  • Animirati javnost za promicanje karitativne dobrovoljnosti posebno kod mladih, poticati i podupirati dobrotvorne inicijative uključujući u rad nove volontere koristeći sredstva javnog priopćavanja,
  • Promicati suradnju među drugim humanitarnim ustanovama,
  • Osnivati i pomagati ustanove socijalne skrbi, prihvatilišta, dječje vrtiće, savjetovališta i sl…
  • Poduzimati i koordinirati hitne pomoći u slučajevima velikih nepogoda u nadbiskupiji, Domovini i svijetu.

Caritas je povezan s ostalim karitativnim ustanovama na području HBK i to posredovanjem Hrvatskog Caritasa. U skladu sa sklopljenim ugovorima o ekonomskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Caritas može stupiti u posebnu suradnju s civilnim ustanovama radi ostvarenja određenih socijalnih programa.

Financiranje Caritasa:

Caritas stječe sredstva za svoje djelovanje:

• Prihodima iz milostinje nedjelje caritasa koja se redovito skuplja u župama naše nadbiskupije treće nedjelje došašća,
  • Darovima fizičkih i pravnih osoba s područja Nadbiskupije, Domovine i svijeta, zakladama i fundacijama,
  • Redovitim i izvanrednim sabirnim akcijama,
  • Potporama države i struktura lokalne uprave za provođenje socijalnih zadataka, u skladu sa zakonom i Ugovorom između Sv. Stolice i RH o ekonomskim pitanjima,
  • Djelatnošću samog Caritasa i drugim zakonitim načinima.