Nadbiskup Barišić primio Caritasove stipendiste

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u srijedu 16. studenoga 2011. godine u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, studente stipendiste Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s ravnateljem Caritasa prof. Slavkom Jerončićem. Ove godine Caritas dodjeljuje 45 stipendija za starije srednjoškolce i studente iz obitelji slabijega imovinskog stanja. Prošle godine imali smo 35 stipendija, od toga ih je desetero otpalo jer su završili studij ili nisu ispunili uvijete za daljnju stipendiju a primljeno je dvadeset novih stipendista, kojima je nadbiskup ovom prigodom uručio ugovore. Visina stipendije je 500 kuna mjesečno.

Nakon što su se stipendisti osobno predstavili, nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog susreta s tim ozbiljnim ali i razigranim mladim ljudima. Govorio im je o važnosti zajedništva, o svijesti pripadnosti obitelji, domovini i Crkvi te o talentima koje trebaju razvijati na osobno i zajedničko dobro. “Dragi mladi, svi vi pripadate različitim zajednicama: obiteljskoj, školskoj, fakultetskoj, sportskoj, ali zajedno pripadamo jednoj zajednici, jednoj obitelji – Crkvi.

Dio smo mističnoga tijela Kristova. U njemu se razvijamo, od njega primamo i želimo mu uzvratiti zahvalnošću.Želio bih da i ovu stipendiju gledate u tom vidu. Ona je simboličan znak pažnje i pomoći u vašem formiranju kao izvrsnih stručnjaka, znanstvenika ali i dobrih ljudi. Stoga, želio bih da rastete intelektualno i duhovno, akademski i ljudski te da svoje talente razvijate na dobrobit Crkve i društva”, kazao je nadbiskup Barišić obraćajući se stipendistima u kojima, kako reče, vidi “proroke nove kulture”. Budući da novo doba nosi u sebi svoje radosti ali i svoje poteškoće, nadbiskup je mladež ohrabrio da se ne daju negativnim osjećajima, malodušnosti ili ispraznosti, nego da gaje osjećaje povjerenja i zahvalnosti dozivajući uvijek u sjećanje primljenu dobrotu.

Nadbiskupu je u ime stipendista zahvalila Petra Pavić, studentica III. godine Medicinskog fakulteta u Splitu naglasivši da im stipendija u ovim kriznim vremenima znači u materijalnom pogledu, ali još više ljubav Crkve, koja im se tim činom iskazuje. “Pobuđuje to u nama jači osjećaj pripadnosti Kristu i njegovom oltaru. Istina je da su koji put i kritike Crkve prema nama mladima opravdane. Znamo se zanemariti, pa i koju nedjeljnu misu izostaviti. Stječe se tada dojam da su nam zabave draže i kao da se osjeća pomanjkanje vjere kod nas mladih.

No ovdje mogu posvjedočiti nešto drugo: mi mladi u dubini svoje duše nosimo istinski osjećaj za ono što je duhovno i sveto. Osjećamo Krista kao jedinoga istinskog prijatelja. Tako doživljavamo i Njegovu Crkvu u kojoj nalazimo mir i zaštitu, majčinsku brigu i sigurnost. Za tu i takvu vjeru zahvalni smo ne samo našim roditeljima, nego i našim župnicima i vjeroučiteljima uz koje odrastamo u vjeri. Zahvalni smo i Vama kao nadpastiru naše Crkve”, kazala je studentica Petra te nastavila: “Dodjelom ovih stipendija, oče nadbiskupe, pokazali ste i Vašu brigu za znanost, za društvo i za domovinu. Mi smo tu i tu želimo ostati! Želimo završiti fakultete, biti korisni našem narodu i domovini Hrvatskoj, izgrađivati je zdraviju i sretniju. A kako bi to sve bez naše Crkve – moralne vertikale, koja nam nudi vrednote što nam ih nitko drugi ne može ponuditi. Stoga Vam, oče nadbiskupe, u ime svih nas izražavam ponajprije našu vjernosti i vjerničku poslušnost Crkvi Kristovoj, ljubav i odanost.” Nadbiskup je predložio skori zajednički izlet, a susret je završio u spontanom razgovoru uz sok i kolače.

 

Facebook komentari

komentara

Comments are closed.