Nadbiskup Marin Barišić podijelio 75 Caritasovih stipendija

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić podijelio je u petak, 23. prosinca u prostorijama Caritasa Nadbiskupije Split rješenja o dodjeli Caritasove stipendije za 38 studenata i za 37 učenika srednjih škola. Stipendiranje studenata redoviti je program nadbiskupijskog Caritasa. Visina stipendije za studente je 1000 kuna, a 700 kuna za učenike. Glavni kriteriji dodjele su socijalni status obitelji odnosno studenta, redovito upisana godina studija te aktivnosti u župnoj zajednici i volontiranje. Taj Caritasovoj projekt ulaže u mlade ljude koji će sutra kao školovani ljudi raditi na boljitku Crkve i društva.

„Ove su godine pristigla 75 zahtjeva za stipendiranje učenika i studenata. Od toga je podneseno 38 zahtjeva za studentskom i 37 za učeničkom stipendijom i svi su prihvaćeni. Na ukupan broj pristiglih zamolbi 27 su novo zaprimljene i dvije stipendije su potpomognute donatorima iz inozemstva“, kazala je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Vlatka Topalović, zahvalivši nadbiskupu na svesrdnoj pomoći. „Stipendija nije samo materijalna pomoć nego sigurnost i oslonac za bolje sutra kako stipendistima tako i njihovim obiteljima. Ovom podjelom stipendija nastojimo da mladi stipendisti osluhnu i prepoznaju osjećaj u sebi što znači biti darovan i darovati. „Pozivamo dosadašnje volontere stipendiste i one koji će se uključiti u volontiranje u Caritasu na poticaj i zahvalnost jer volontiranje je djelotvorna ljubav, nije odluka, nije rješenje nego prepoznavanje i pripadnost jedni drugima“, kazala je s. Vlatka. Istaknula je primjer Lucije Marević učenice 3. razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ koja je pored zahtjevnih školskih obveza volontirala u Caritasu 140 sati.

Nadbiskup Barišić izrazio je radost zbog susreta s tim mladim ljudima punima poleta, ali i ozbiljnosti i odgovornosti. „Stipendija je kap u moru, no vrlo potrebita vama i vašim obiteljima u ovim teški i ograničenim vremenima kada je svaka pomoć dobrodošla i koja u određenom obliku nas odgaja“, kazao je nadbiskup. Osvrnuo se na volontiranje koje je kako je istaknuo osobni rast i ljudskost na djelu. „Ono nas čini da budemo aktivni članovi naše stvarnosti koja je kontradiktorna u kojoj ima onih s ruba i potrebitih u svakom smislu. Dati svoju ruku, dio svog vremena više znači onome koji volontira nego onome u potrebi. No kako je naše društvo na tržišnoj osnovi sve ima cijenu, sve se plaća onda volonterstvo na svoj način je ostalo na rubu i po strani. Zato bi ga trebalo ugraditi u svoj osobni život“, pozvao je nadbiskup. „Studirate, učite i to je zahtjevno i nije lako, nedostaje vremena, no vjerujem da pokušavate i pronalazite vremena za volontiranje, jer tako ulazite dublje društvo i postajete aktivni članovi društva i tako ga izgrađujete“. Na kraju susreta nadbiskup je poželio stipendistima da u svojoj formaciji kroz obrazovanje pokušaju ostvariti i pronaći smisao ljudskosti i da otvore svoja srca potrebnima te budu spremni dragovoljno pomoći Caritasu i Crkvi u različitim pothvatima.

Uime nazočnih stipendista, ali i onih koji iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti doći, nadbiskupu je zahvalio stipendist Ante Grgić, što je i ove godine prepoznao trud i zalaganje stipendista u njihovi župama, školama i fakultetima. „Ova lijepa gesta simbolično nam poručuje da nismo sami. Vi nama ovom gestom poručujete, da ste uz nas i dajete nam primjer da i mi trebamo biti uz druge i pomagati im uvijek, prema svojim mogućnostima. Nadamo se da Vas nećemo iznevjeriti i da ćemo opravdati ukazano povjerenje“. Nadbiskup je zazvao Božji blagoslov na mlade stipendiste i zaželio im puno uspjeha u daljnjem radu.

Izvor: smn.hr

Foto: Andrija Jurčević

Facebook komentari

komentara

Comments are closed.