Interaktivna radionica za korisnike Caritasove pučke kuhinje

U sklopu obilježavanja ”Tjedna sestrinstva” i Međunarodnog dana obitelji u Caritasu Splitsko – makarske nadbiskupije, 10. svibnja je održana interaktivna radionica za korisnike Caritasove pučke kuhinje. Radionicu su vodile medicinske sestre i tehničari zdravstvene njege, učenici petog razreda Zdravstvene škole Split.
Da bi se učinilo dobro potreban je samo jedan susret i malo dobre volje. U ovom slučaju, na vrata Caritasa pokucala je profesorica Zdravstvene škole Split, mag. med.techn. Mira Talaja i uvjerena sam da ovo neće biti posljednji put. Kucajte i otvorit će vam se!
Već u 10.30h, prostorije Caritasa ispunila su, s jedne strane, mlada i bezbrižna lica učenika, a s druge strane lica korisnika koji ne mogu sakriti uzbuđenje, strah, umor, glad, težinu godina i života. Učenici su se upoznali s korisnicima, te kroz druženje otkrili njihove potrebe pa im u skladu s tim, vrlo strpljivo i nježno pružili pomoć, podršku i edukaciju. Beskrajan je blagoslov, kada se početno nepovjerenje i strah preobraze u ugodan odnos povjerenja, oslobođen predrasuda i prijetvornosti.
Za desetak dana ova grupa učenika polaže svoje završne ispite, no ovo je bio istinski ispit zrelosti i zvanja, koji se događa u bliskom susretu s bolesnim, nemoćnim i potrebitim čovjekom. Promatrajući ih, sa sigurnošću mogu reći da je za njih učinjeno više od kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi. Osim prijeko potrebnog obroka, primili su jako puno nježnosti, pažnje i razumijevanja. Na to su odgovorili, gotovo dječjom zahvalnošću, od čega nema većeg priznanja.

24. svibnja 2019. – ponovno su nas obradovali učenici Zdravstvene škole novčanom donacijom u iznosu od 1100 kn od čega su kupljene prijeko potrebne higijenske potrepštine.