22.09.2017. – Dan otvorenih vrata Skloništa za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja

Caritas Nadbisku pije Split uz potporu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije, danom otvorenih vrata Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja obilježio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U prostoru Caritasa ugostili smo predstavnike Grada i Županije  te stručne suradnike iz ustanova socijalne skrbi s kojima smo svakodnevno na različite načine povezani u skrbi za žrtve obiteljskog nasilja. Razgovarali smo o konkretnim slučajevima, problemima, ograničenjima, ali i novim mogućnostima, potencijalima kojima raspolažemo. Osvještavanje javnosti o neprihvatljivosti i nužnosti nulte tolerancije na sve oblike nasilja cilj je kojem treba težiti, zajednički je bio zaključak svih prisutnih. Prevencija je jedini ispravni put borbe protiv nasilja, a sve drugo su samo oblici saniranja već učinjene štete.

Podršku i pohvalu našem radu iskazala je i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, kao i zamjenik župana Luka Brčić.  Tom prigodom zamjenica Hrgović izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Caritasom i zahvalila svima nama koji u okviru djelovanja Skloništa i Caritasa općenito, pružamo stručnu i profesionalnu podršku svim korisnicima koji su nam svakodnevno upućeni u bilo kojem obliku skrbi.

Gospodin Brčić, također je izrazio pohvale našim nastojanjima u skrbi za one najpotrebnije te otvorio mogućnosti i još bolje suradnje razmišljajući i o mogućnostima da se pronađu modeli i uvjeti povećanja kapaciteta Skloništa, što smo zaključili da je dosadašnji kapacitet daleko ispod realnih potreba naše županije.

Ravnateljca Caritasa s. Vlatka Topalović riječima srdačne dobrodošlice zahvalila je svima koji su se odazvali našem pozivu, te svojim dolaskom izrazili podršku našem radu. Istaknula je da smo tu svi s istim interesom, a to je  biti glas svih onih malih ljudi kojima smo ponekad jedina zraka svjetlosti. Ovaj susret bio je prilika stvaranja jedne čvrste socijalne umreženosti s ciljem unaprjeđenja kvalitete života naših korisnika. Caritas je blizina, biti blizu jedni drugima, čuti one koji šute, odjenuti golog, nahraniti gladnog, utješiti žalosnog, činiti djela milosrđa. To je naše poslanje. S dubokom vjerom u Providnost, da smo Njegovom milošću danas svi ovdje i upućeni jedni na druge kako bi progovarali u ime onih koje nitko ne čuje, nastojat ćemo i dalje neumorno održavati ovu povezanost na dobrobit svih naših korisnika.

 

 

 

 

Facebook komentari

komentara

Comments are closed.